Korisnik: Lozinka:
   Zadrzi me prijavljenog.
Registracija  |  Zaboravili ste lozinku
Direktorijum linkova, upišite se u direktorijum sajtova » Article Details
Pretraga direktorijuma

LUK JE PRIRODNI ANTIBIOTIK

Date Added: May 04, 2014 06:13:11 PM
Author: Dragan Djordjevic
Category: Zdravlje i medicina: Alternativna medicina
Da bi doslovno sledili Hipokratov savet i koristili hranu kao lek, nije dovoljno da namirnice budu samo na tanjiru! Ne mali broj nutricionista preporučuje da obroke obogatimo i "prirodom u kapsulama', jer u tom obliku ove namirnice nisu podvrgnute ni termičkoj, ni he-mijskoj obradi i uprkos tehnološkoj obradi zadržavaju lekovi-tost.

Prirodni antibiotik je beli luk. Ova biljka je odavno poznata kao "lekovita bomba" i koristi se u narodnoj medicini. Nevolja je u tome sto neki beli luk teško vare , dok drugima ne prija njegov ukus i miris.Kako piše sajt Prirodnoizdravo.com perlice i kapsule od praha belog luka nemaju karakterističan miris i ukus, nisu teške za varenje, a zadržavaju lekovita svojstva biljke.

Perlice i kapsule belog luka, za one koji ne mogu da ga koriste presnog, deluju blagotvorno na kardiovaskularni sistem, jer rastvaraju proteine koji pospešuju zgrušavanje krvi, snižavaju arterijski pritisak i nivo lošeg holesterola,pospešuju varenje, umiruju želudac, deluju kao antibiotik na poremećenu stomačnu floru, pomažu u borbi protiv crevnih parazita i podstiču lučenje žuči. Štite i od bakterijskih infekcija, gljivica i virusa i pritom ne oštećuju crevnu floru. Sprečavaju infekcije disajnih puteva (bronhija i pluća), pospešuju rad tiroidne žlezde, regulišu nivo glukoze u krvi i podižu nivo insulina. Jačaju imuni sistem (limfocite i druge odbrambene ćelije), deluju kao antioksidans (neutrališu dejstvo slobodnih radikala) i izuzetno su korisni u terapiji reumatskih oboljenja i imaju blago diuretsko delovanje.

Melem za disajne puteve je crni luk! U obliku kapsula mogu da ga "jedu" čak i oni kojima se već na pominjanje ove biljke digne kosa na glavi. Sumporasta jedinjenja (daju miris luku, ali ga i svrstavaju u antibiotike) sadrže esencijalno ulje koje preventivno i lekovito deluje na plućna i oboljenja disajnih puteva, razbija gust sekret, pomaže da se izbaci sluz, smiruje kašalj i zapaljene grla. 

Kercitin u luku je jedan od najaktivnijih flavonoida koji pospešuje cirkulaciju, smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka i oksidacije lipoproteina (uzročnika arteroskleroze).Šećeri iz luka čine ga diuretikom, a glukokinin (vrsta biljnog hormona) smanjuje nivo šećera u krvi i zbog toga su kapsule crnog luka dobre i za dijabetičare.

Kapsule crnog luka štite i crevnu floru zahvaljujući aromatičnoj supstanci sa antimikrobiotičkim delovanjem koja redukuje proces vrenja u crevima i pospešuje apsorpciju hranljivih materija, snižava i održava nivo glukoze u krvi i reguliše stvaranje insulina. Ovaj biljni preparat, takođe, pospešuje rad pluća i tako pročišćava organizam, a zbog diuretskih osobina pomaže da se izbace otrovi. Zahvaljujući esencijalnom ulju sprečava napade bronhijalne astme, deluju antibiotski na bakterijske infekcije pluća i urinarnih puteva, ali i smiruju kašalj, prehladu i bronhitis.